Nieuwsbericht:

Collectieve mobiliteitsscan Alblasserdam voor een betere bereikbaarheid

Op dinsdag 29 maart, organiseerde OV de Noord voor leden en niet-leden een bijeenkomst over de resultaten van de collectieve mobiliteitsscan. Tijdens de interactieve presentatie deelde Anna Schouten (projectleider van Samen Bereikbaar Drechtsteden) inzichten over het verkeer anno nu en de opgehaalde resultaten van de scan. Met de scan kunnen we gezamenlijk vervolgstappen zetten om de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen te verbeteren.

De collectieve mobiliteitsscan is uitgevoerd in 2020, net voordat de Corona epidemie begon. Nu de maatregelen zijn versoepeld en we met elkaar weer meer reizen was het het een goed moment om de resultaten te bespreken. Bedrijven geven aan parkeerproblemen te ervaren en de onmogelijkheid om in de middag het bedrijventerrein te verlaten in verband met files.

Kijkend naar de huidige cijfers van de A15, dan is het in de middag nu al drukker dan voor Corona. De mobiliteitsscan geeft inzichten waar medewerkers op de bedrijventerreinen wonen en de potentie van alternatieven.

 

 

Collectieve scan, samen aan de slag

85 bedrijven op de bedrijventerreinen hebben meegedaan aan de mobiliteitsscan. In totaal hebben zijn er 1.677 postcodes van werknemers verwerkt. De afstand woon-werkverkeer is 12 km, veel medewerkers wonen dichtbij.

 

Grote potentie voor fietsers

De (bedrijfs)auto is het belangrijkste vervoersmiddel (82%), gevolgd door de fiets en e-bike met 15%.

Van alle autogebruikers woont 32% op minder dan 7,5 km van hun werkplek en 28% tussen de 7,5 en 15 km. Dit betekent dat 60% van de werknemers die de auto gebruiken op een afstand korter dan 15 km van hun werkplek wonen. Er is een enorme potentie om het gebruik van de fiets en e-bike oplossingen te stimuleren! Ook de aanwezigen op de bijeenkomst gaven aan dat het stimuleren van de fiets en elektrische fiets een goed startpunt is om de bereikbaarheid te verbeteren.

Wilt u ook inzicht in uw huidige situatie en ideeën opdoen over hoe u uw mobiliteit en bereikbaarheid kunt verbeteren? U kunt hier een gratis mobiliteitsscan aanvragen.

 

 

Hoe vaak reizen de medewerkers samen om de aarde in één week?

De presentatie was interactief en de aanwezigen deden mee aan een quiz. Het werd een spannende wedstrijd, waarbij de scores na elke vraag werden bijgewerkt. Met een zeer gesloten competitie was de winnaar uiteindelijk Wendelien de Waaij, die natuurlijk een beker won.

 

 

Naast de prikkeling van de wedstrijd, hebben de antwoorden op de vragen ook interessant materiaal opgeleverd om vanuit verschillende invalshoeken na te denken over mobiliteit en beschikbaarheid, met behulp van de gegevens uit de collectieve scan:

  • Ja, de drukte is alweer terug: Op de top 10 knelpunten in Nederland is het in de middag boven het 2019 niveau.
  • De 1.677 medewerkers die meegedaan hebben aan de scan reizen in één week 5 keer om de aarde!
  • De totale auto afstand is groter dan de totale fietsafstand van medewerkers.
  • De totale fietsafstand is gunstiger dan de autoafstand met ongeveer 3.000 kilometer blijkt uit de scan.
  • Wanneer de OV-reistijd door een last-mile oplossing (zoals een pendelbus) met 10 minuten afneemt dan neemt de potentie OV toe van 1% naar 8%

 

“Ik ben er heel enthousiast over, van proberen kun je leren”

Ter afsluiting van de presentatie werden de aanwezigen op de hoogte gebracht van de huidige acties en tools van Samen Bereikbaar, zoals:

 

De inzichten in de scan geven bedrijven handvatten om aan de slag te gaan, individueel maar dit kan ook door gezamenlijk activiteiten te organiseren. Na afloop deelden zij ook hun enthousiasme over alle verschillende acties en was er vooral veel belangstelling voor de E-bike uitprobeerpool. In de woorden van een van de deelnemers: “Ik ben hier heel erg enthousiast over, van proberen kun je leren. We zien er veel potentie op het gebruik van e-bikes.” Samen met OV de Noord zal Samen Bereikbaar een mobiliteitsplan ontwikkelen waar de bedrijven direct mee aan de slag kunnen.

De avond eindigde met een quote: “De bereikbaarheid kunnen we alleen verbeteren door samen verantwoordelijkheid te nemen en naast infrastructuur ook aan gedragsverandering te werken.”

 

 

Wil je meer weten of de presentatie downloaden? U kunt hem hier bekijken, of neem contact op met Anna Schouten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Actueel

Gerelateerde nieuwsberichten

Wil je ontdekken hoe organisaties succesvol kunnen zijn in het nieuwe tijdperk van hybride werken? De COVID-19 pandemie heeft grote veranderingen teweeggebracht in de manier waarop we werken. Organisaties zijn van het verplichte kantoorbeleid overgestapt naar het verplichte thuiswerken, en uiteindelijk naar het hybride werken- wat voor veel organisaties het nieuwe normaal is geworden.
Ernstige verkeershinder: Haringvlietbrug 8 weken afgesloten voor renovatie van vrijdag 9 juni t/m vrijdag 4 augustus.

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]