Interview:

Cordeel: ‘We hebben medewerkers geholpen bij het treffen van de juiste voorzieningen om thuis te kunnen werken’

Bij bouwlogistiek denk je misschien al snel aan veel vrachtwagens en dito verkeersbewegingen. Bij Cordeel pakken ze dat net even anders aan. Deze partner van het eerste uur van Samen Bereikbaar probeert waar mogelijk oplossingen te bedenken om de drukte op de wegen te ontlasten. Sander Dekker, commercieel directeur van Cordeel vertelt over hun aanpak.

“De bouw is een van de meest vastgeroeste sectoren die er is. Ook wij dachten vroeger dat we niet op afstand konden werken. Thuiswerken voor het kantoorpersoneel bleek prima te doen. Natuurlijk wil je bij een kennismaking of start van een project het liefst mensen in het echt zien. Dat werkt net even makkelijker. Maar het afstemmen kan prima digitaal. We hebben medewerkers geholpen bij het treffen van de juiste voorzieningen om thuis te kunnen werken. Ik denk dat we kunnen stellen dat dit ook zo zal blijven.

Daarnaast is wat het fysieke werk betreft ons voordeel is dat we zelf fabrieken hebben waardoor we vooraf veel kunnen produceren zodat we minder mensen en minder lang mensen op de bouwplaats nodig hebben.” aldus Dekker.

Dit jaar heeft Cordeel nog meer ingezet op fietsstimulering onder medewerkers. Iedereen kan bij ons meedoen aan het Fiscfree programma. Daarnaast bouwen we nu een opfrisruimte en zullen we fietsen maximaal promoten. Tot slot zetten we de komende tijd in op een duurzaam wagenpark en hebben we het streven om in de nabije toekomst emissie loze bouwplaatsen op te kunnen zetten.”

Bouwproject op de boompjes

Op dit moment is dit Cordeel bezig met een project op de Boompjes in Rotterdam. “Ik heb zelf lang in het centrum van Rotterdam gewoond. Niks is zo vervelend dan afsluitingen en opstoppingen. Voor het project om de Boompjes hebben we hebben deel van de Hertekade afgehuurd. Samen met de gemeente Rotterdam hebben we gekeken naar de bouwmethode en de bijbehorende logistiek. De gemeente moet namelijk de verkeersveiligheid en drukte in de gaten houden. Samen zijn we tot een aantal oplossingen gekomen om zo veel mogelijk bouwverkeer in de stad te mijden.

Wij zijn op ons hoofdkantoor in Temse (België) al gewend om grondstoffen en materialen via het water te vervoeren. Dat lukt niet met al het materiaal voor het project aan de Boompjes, maar vaak kun je zonder problemen via het water transporteren. Hierdoor gaan we minimaal 175 bewegingen de stad in en weer uit besparen.” Kijk hieronder de video over het transport over het water.

Naast het aanleveren van materiaal probeert Cordeel ook medewerkers slimmer naar hun locatie te laten reizen. “Zo hebben we bij voetbalclub Excelsior parkeerplekken te gehuurd voor onze medewerkers en onderaannemers. Op die manier kunnen medewerkers aan de rand van de stad parkeren en gegroepeerd naar het project. Ook op die manier proberen we de binnenstad zo veel mogelijk bereikbaar te houden.”

Nieuwsgierig naar het bouwproject van Cordeel? Kijk op: www.woontorensboompjes.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
De bereikbaarheid van een ziekenhuis is van cruciaal belang. De hele dag is het er een komen en gaan van bezoekers en medewerkers. Vrouwen die op het punt van bevallen staan, oefenen met hun partner vast de snelste route. Hoe gaat een ziekenhuis als het Ikazia in Rotterdam-Zuid dan om met de afsluitingen van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug deze zomer? We spraken hierover met Paulien Zander – van Wamelen, manager facilitair en vervoerscoördinator bij het Ikazia Ziekenhuis.
Wat doe je als bedrijf wanneer er onderhoud wordt gepleegd aan wegen die onmisbaar zijn voor je bedrijfsactiviteiten en/of medewerkers? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Want waar een accountantskantoor zijn werknemers kan vragen om vanuit huis te werken is dat voor een bloembollenteler geen optie. Mobiliteitsmakelaars Henk Kolenbrander en Lennart de Pee denken met de bedrijven mee met bedrijven tijdens de renovaties van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel.
Hoe kun je hybride werken, nu we ons weer mogen verplaatsen, het beste vormgeven? Wat kan wel en wat kan niet? Wat hebben we geleerd tijdens de afgelopen jaren over hybride werken? Want niet iedere werknemer kan thuiswerken. Sinds het uitbreken van corona wordt er totaal anders over thuiswerken gedacht dan voor die tijd. Van het verplicht tijdens werktijd aanwezig zijn, gingen we naar verplicht thuiswerken en tenslotte naar hybride werken. Corona heeft bij de meeste organisaties van thuiswerken een blijver gemaakt

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]