Interview:

De Haan zet in op thuiswerken en fietsen

Internationaal verhuisbedrijf De Haan in Alblasserdam bestaat al sinds 1777. En ook nu, tijdens de coronacrisis, werken ze door. Het kantoorpersoneel werkt thuis en de verhuizers werken zoveel als mogelijk op 1.5 meter afstand van elkaar. Wouter Hijzen, algemeen directeur: “Het thuiswerken gaat eigenlijk hartstikke goed. We hebben er als management veel aandacht voor gehad en mensen echt geprobeerd mee te nemen. Dat is gelukt.” Werd tot een paar maanden terug nog nagedacht over verhuizen vanwege te weinig kantoorplekken en een tekort aan parkeerplaatsen; nu zet De Haan volop in op het thuiswerken en is verhuizen van de baan.

 

Thuiswerken
Helma Rutten – Reniers is manager HR bij het bedrijf: “We gaan straks echt op zoek naar een nieuwe balans, voor de organisatie en ook voor de medewerkers individueel. De een vindt het wellicht prima om drie dagen per week thuis te blijven werken, terwijl een ander een dag per week thuiswerken genoeg vindt.” Momenteel hebben ze, in samenwerking met Samen Bereikbaar, onder de eigen medewerkers een onderzoek uitstaan over de ervaringen met het thuiswerken. Helma: “We willen niet op basis van onze eigen beelden beslissingen nemen voor de toekomst, maar ook echt onder de medewerkers peilen wat hun ervaringen zijn.”

 

Verhuizingen
Ook voor de mensen in de buitendienst is het nu anders. Want het werk gaat gelukkig gedeeltelijk door. Waar De Haan zich normaal vooral richt op internationale verhuizingen voeren nu verhuizingen van kantoren de boventoon. Wouter: “De mensen van veel van die kantoren zitten nu thuis, dus sommige bedrijven maken nu van de gelegenheid gebruik.” En hoewel de mensen in de buitendienst niet thuis kunnen werken, staan ze wel behoorlijk minder in de file. “Voorheen stond een medewerker in de buitendienst gemiddeld een uur per dag in de file. Die files zijn er nu bijna niet en dat scheelt voor hen ook.”

 

Samen Bereikbaar
De Haan sloot zich aan bij het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar. Wouter: “Ik vind het een goed initiatief en een goede samenwerking. Dat alleen al was reden om aan te sluiten. Bij ons fietsen veel medewerkers die op minder dan 10 kilometer afstand wonen, en nu werken we samen met Samen Bereikbaar aan creatieve oplossingen om het fietsen te stimuleren onder medewerkers die tussen de 10 en 20 kilometer van het werk wonen.” Helma vult aan: “We krijgen relevante informatie over afsluitingen en acties en je kan als bedrijf zelf de keuze maken of je iets doet met die informatie of niet.”

 

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Provincie Zuid – Holland en de Drechtsteden werken samen aan een betere doorstroming van de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem. Dit maakt onderdeel uit van de Korte Termijn Maatregelen A15. Samen met het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar worden verschillende regelingen en acties opgezet voor (logistieke) bedrijven.

 

Bron

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bij een logistiek dienstverlener zoals MAAT verwacht je al snel dat medewerkers in de auto stappen om naar hun werk te reizen. Niks blijkt minder waar. Het bedrijf sloot zich enkele jaren geleden aan bij het platform Samen Bereikbaar, een werkgeverscommunity waarbij bedrijven streven om tenminste 10% uit de spits te halen en te verduurzamen. Samen Bereikbaar helpt bedrijven vervolgens op weg om dit doel te bereiken door middel van een stappenplan gebaseerd op inzicht krijgen, actie ondernemen en resultaat behalen.

Het is weer geregeld ‘achteraan aansluiten’ op de A15 en A27 rondom Gorinchem. Nu thuiswerken steeds minder de norm is, lonkt voor veel mensen het kantoor. Dat betekent weer ouderwets filerijden. “Terwijl we wéten dat het ook anders kan.’’ We gedragen ons een beetje als koeien die ein-de-lijk weer de wei in mogen. Die vergelijking maakt Anna Schouten van het platform Samen Bereikbaar, dat ondernemers in de Drechtsteden en Gorinchem helpt met bereikbaarheid, mobiliteit en thuiswerken.

Van Mill in Gorinchem is in de basis een autobedrijf en onderdeel van de Amega groep. Jaren geleden maakte deze groep al de overstap naar een bredere aanpak. Rick Kennedie, directeur bij Van Mill: “Mobiliteit is altijd in beweging. Vroeger hielden we ons veel bezig met asfalt en auto’s. Nu liggen er andere uitdagingen en kijken we ook naar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Dat doen ze niet alleen richting klanten, maar ook naar de eigen medewerkers.

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]