Interview:

E-bike probeerpool goede test

Vanuit ’s-Gravendeel naar KROHNE in Dordrecht is het ongeveer 12 kilometer. Toen de Wantijbrug dicht ging, maakte KROHNE gebruik van een e-bike probeerpool voor medewerkers. Liesbeth de Geus regelde de e-bikes en was één van de mensen die er gebruik van maakte. “Ik kan mijn hoofd beter leeg maken dan wanneer ik normaal met de auto ga,” aldus Liesbeth. De probeerpools waren tijdens de renovatie van de Wantijbrug een initiatief van Rijkswaterstaat. Meerdere collega’s van Liesbeth schafte op basis van de ervaringen met de probeerpool zelf een elektrische fiets aan.

“Omdat ik een auto van de zaak heb, ga ik eigenlijk altijd met de auto. Voorheen kwam het ook wel goed uit omdat ik de jongste van mijn kinderen dan ook direct wegbracht.” Via het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar werden 25 probeer e-bikes geplaatst bij KROHNE. “De kwaliteit van een aantal fietsen was niet helemaal in orde, dus dat was in het begin wel jammer. Daarna zijn de fietsen omgewisseld en ging het beter. Ik vond zelf dat ik niet kon  achterblijven en ik was ook wel nieuwsgierig of ik met zo’n fiets makkelijk vanuit de Hoeksche Waard naar Dordt kon fietsen.”

Liesbeth was positief verrast. “Naast dat je je hoofd leeg kan maken, zorgt het er ook voor dat je beweging hebt en je bent lekker buiten. Daarnaast kon ik met een collega meefietsen. Dat maakte dat het ook gezellig was. Ik ben wel echt een paar keer zeiknat thuis gekomen, máár ik ben die dagen wel met de e-bike gegaan en niet in de auto gestapt,” voegt ze eraan toe. In de periode dat de Wantijbrug dicht ging, januari tot april, was het soms best slecht weer. “En ik ben geen regenpak mens,” grapt Liesbeth. Desondanks schafte ze regenlaarsjes en een regenbroek aan.

“Ik ben toch vooral een mooi weer fietser.” Op de vraag hoe ze nu naar het werk gaat, reageert ze: “Weer met de auto, ik heb net een verhuizing achter de rug en het scheelt toch wel een uur op een dag. Maar ik zit er wel serieus aan te denken om een e-bike aan te schaffen. Een aantal collega’ s bij KROHNE  heeft op basis van de e-bike probeerpool destijds zelf een elektrische fiets aangeschaft.”

De vertraging op de N3 als gevolg van het groot onderhoud aan de weg valt haar tot nu toe mee. “Ik heb 3 minuten vertraging op de terugweg. Dat valt me niet tegen. Ik had eerlijk gezegd erger verwacht.” Ook tijdens het groot onderhoud van de N3 stelt Rijkswaterstaat e-bike probeerpools ter beschikking via Samen Bereikbaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bij een logistiek dienstverlener zoals MAAT verwacht je al snel dat medewerkers in de auto stappen om naar hun werk te reizen. Niks blijkt minder waar. Het bedrijf sloot zich enkele jaren geleden aan bij het platform Samen Bereikbaar, een werkgeverscommunity waarbij bedrijven streven om tenminste 10% uit de spits te halen en te verduurzamen. Samen Bereikbaar helpt bedrijven vervolgens op weg om dit doel te bereiken door middel van een stappenplan gebaseerd op inzicht krijgen, actie ondernemen en resultaat behalen.

Het is weer geregeld ‘achteraan aansluiten’ op de A15 en A27 rondom Gorinchem. Nu thuiswerken steeds minder de norm is, lonkt voor veel mensen het kantoor. Dat betekent weer ouderwets filerijden. “Terwijl we wéten dat het ook anders kan.’’ We gedragen ons een beetje als koeien die ein-de-lijk weer de wei in mogen. Die vergelijking maakt Anna Schouten van het platform Samen Bereikbaar, dat ondernemers in de Drechtsteden en Gorinchem helpt met bereikbaarheid, mobiliteit en thuiswerken.

Van Mill in Gorinchem is in de basis een autobedrijf en onderdeel van de Amega groep. Jaren geleden maakte deze groep al de overstap naar een bredere aanpak. Rick Kennedie, directeur bij Van Mill: “Mobiliteit is altijd in beweging. Vroeger hielden we ons veel bezig met asfalt en auto’s. Nu liggen er andere uitdagingen en kijken we ook naar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Dat doen ze niet alleen richting klanten, maar ook naar de eigen medewerkers.

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]