Interview:

MAAT: ‘Een groot gedeelte van onze chauffeurs komt op de fiets naar het werk’

Bij een logistiek dienstverlener zoals MAAT verwacht je al snel dat medewerkers in de auto stappen om naar hun werk te reizen. Niks blijkt minder waar. Het bedrijf sloot zich enkele jaren geleden aan bij het platform Samen Bereikbaar, een werkgeverscommunity waarbij bedrijven streven om tenminste 10% uit de spits te halen en te verduurzamen. Samen Bereikbaar helpt bedrijven vervolgens op weg om dit doel te bereiken door middel van een stappenplan gebaseerd op inzicht krijgen, actie ondernemen en resultaat behalen.

Interesse in de bereikte resultaten van MAAT? Klik hier voor de factsheet.

 

Directeur Arjan Maat deelt het verhaal van MAAT over fietsstimulering en thuiswerken.

“Een groot gedeelte van onze medewerkers woont in de buurt. Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers fit zijn en introduceerde een fietsplan. Niet in de eerste plaats om de files te minderen, maar vooral vanwege gezondheidsredenen. In samenwerking met Samen Bereikbaar hebben we onze medewerkers geënthousiasmeerd. Nu zit fietsen ook echt in ons DNA en past het mooi binnen het MVO-beleid van Maat.”

“Het enige nadeel van dit alles is dat we al drie keer onze fietsenstalling hebben verbouwd,” lacht Maat. “Doordat er steeds meer mensen een e-bike aanschaffen, moeten we ook daarin goed faciliteren.”

 

Een voordeel dat Maat vaak van zijn collega’s hoort, is dat zij ‘s ochtends fris aankomen op het werk. Op de terugweg kunnen zij hun hoofd leegmaken zodat ze bij thuiskomst ontspannen zijn. “Het zal je misschien verbazen, maar een groot deel van onze chauffeurs komt op de fiets naar het werk. Monteurs trouwens ook!”

 

Thuiswerken
Naast fietsstimulering zet MAAT ook stevig in op thuiswerken. “Dat doen we steeds meer, behalve de operationele dienst. Het was in het begin zoeken naar een juiste werkwijze, maar die hebben we inmiddels gevonden. We voorzien onze medewerkers van de juiste hardware zodat ze thuis verder kunnen.”

Tegelijkertijd ziet Arjan dat het steeds drukker wordt op de wegen: “Als je ziet hoe druk het is op de wegen lijkt het alsof we weinig geleerd hebben van het afgelopen jaar. Ik denk zelf dat je een financiële trigger moet gebruiken om bewustwording te realiseren bij een grote groep mensen.”

 

Kansen
Behalve dat bedrijven hun bijdrage leveren aan het verminderen van de filedruk, ziet Maat nog meer kansen. “Je zou kunnen kijken of je bouwlogistiek efficiënter kunt insteken, maar er is ook vaak incidenteel verkeer op de weg. Ook daar zou je iets voor moeten ontwikkelen.”

 

Samen Bereikbaar
Wilt u meer weten over Samen Bereikbaar en/of wilt u zich als bedrijf aanmelden? Mail dan naar: anna.schouten@samenbereikbaar.nl.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hoe kun je hybride werken, nu we ons weer mogen verplaatsen, het beste vormgeven? Wat kan wel en wat kan niet? Wat hebben we geleerd tijdens de afgelopen jaren over hybride werken? Want niet iedere werknemer kan thuiswerken. Sinds het uitbreken van corona wordt er totaal anders over thuiswerken gedacht dan voor die tijd. Van het verplicht tijdens werktijd aanwezig zijn, gingen we naar verplicht thuiswerken en tenslotte naar hybride werken. Corona heeft bij de meeste organisaties van thuiswerken een blijver gemaakt
MarFlex Europe B.V. en Snijders B.V. uit Oud-Beijerland richten zich op de productie van pompen en de daarvoor benodigde besturingsmechanismen voor de scheepvaart en voor de industriële sector. Oud-Beijerland ligt in de Hoeksche Waard, tussen de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug in. De afsluitingen van zowel de brug als de tunnel hebben gevolgen voor de continuïteit van de productie en voor de leveranciers, maar ook voor de medewerkers. “Op tijd beginnen met nadenken over oplossingen”, is het advies van Robert van Dam, Corporate Consultant bij MarFlex.  
Ook Dordrecht krijgt de komende jaren te maken met hinder door grootschalige werkzaamheden. Daarnaast is er ook in Dordrecht een woningbouwopgave. ‘Dat zorgt voor flinke druk op de bereikbaarheid van onze stad’, vertelt Rik van der Linden, wethouder mobiliteit bij gemeente Dordrecht. ‘We kunnen de schade beperken door minder met de auto tijdens spitstijden te rijden. Daar hebben we iedereen bij nodig. Juist ook werkgevers en hun personeel.’

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]