Interview:

Stroomlijn: “Duurzaamheid is houdbaarheid”

Het is weer druk op onze wegen. Dit is in de Drechtsteden niet anders. Samen Bereikbaar werkt met verschillende werkgevers samen om het verkeer in het gebied beter te spreiden. Een van deze bedrijven is Stroomlijn, een publiek mobiliteitsplatform voor de zeven gemeenten dat zich heeft verdiept in elektrisch rijden en rijden met waterstof. We spraken directeur, Lisette de Lijster de Raadt.

 

“We zijn actief in drie takken, waarbij de nadruk ligt op vervoer voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. Er is een zero emissie convenant ondertekent, waarbij we gesprekspartner zijn van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. In de Drechtsteden rijden we ook met de Wijkhopper. Hiermee helpen we mensen op een duurzame manier naar hun werk. Dit is een klein- elektrisch voertuig dat bijdraagt aan een betere doorstroming. Daarnaast zijn onze chauffeurs mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. We leiden hen op, vervolgens kunnen ze doorstromen naar vervoersbedrijven. De Wijkhopper begon in 2019 als een pilot en rijdt dus nog steeds,” aldus de Lijster de Raadt.

 

De mens centraal

Lisette probeert met alles wat ze binnen Stroomlijn doet de reizigers centraal te zetten. “Natuurlijk hangen de onderwerpen op de mobiliteitsagenda’s en doelstellingen vanuit het Rijk samen. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met wat de reizigers vinden en te werken in kleine stappen. Met de pilot van de Wijkhopper zijn we bijvoorbeeld gestart met in het achterhoofd, zitten de reizigers hier wel op te wachten? Het valt of staat met de reiziger. We hebben tijdens de pilot mensen gratis laten reizen en daarna elke reiziger gebeld en gevraagd naar hun ervaringen. Zowel in Dordrecht als in de dorpen scoorden we hoog met dit initiatief. Dat zat vooral in de snelheid en frequentie waarmee het voertuig rijdt. Daarna is de pilot omgezet naar een permanente dienst. We hebben nog vele meters te maken en we willen de Wijkhopper nog verder door ontwikkelen.”

 

Duurzaamheid

Een ander aspect waar de Lijster de Raadt hoge prioriteit aan geeft, is duurzaamheid. “Duurzaamheid staat voor houdbaarheid. Als je iets op een duurzame manier aanpakt, betekent dat dat je het ook op de langere termijn volhoudt. Als je kijkt naar de uitstoot van al het vervoer, dan is dat aanzienlijk. We komen erachter dat het anders moet. Die transformatie is heel complex en vraagt veel van de omgeving. Daar vinden we raakvlakken met Samen Bereikbaar. In kleine stappen toewerken naar een steeds groter resultaat en ook accepteren dat het niet altijd goed gaat.”

 

Hubs

Stroomlijn en Samen Bereikbaar vonden elkaar tijdens de afsluiting van de Wantijbrug. Daar is het project ‘Doorstromen’ ontstaan. Een recenter voorbeeld speelt nu in Sliedrecht. Samen Bereikbaar en Stroomlijn onderzoeken hoe er gezorgd kan worden dat grote bedrijven niet nog meer parkeerplaatsen gaan bouwen. “Hoe zorg je ervoor dat het leuk is om naar Sliedrecht te reizen in plaats van aansluiten in de file? We hebben met behulp van de provincie onderzoek mogen doen. Daaruit zijn de zogenoemde multifunctionele duurzame hubs ontstaan. Via zonnepanelen wekken we elektriciteit op. Die wordt omgezet naar waterstof die we bruikbaar maken voor bedrijven en stations, een mobiliteitshub.

Ook wordt er gekeken naar first- and lastmile oplossingen voor mensen die bijvoorbeeld vanaf een P+R of treinstation reizen. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat we ons altijd eerst op fietsoplossingen richten en daarna kijken naar alternatieve, duurzame oplossingen. Ook hier gaan we later dit jaar een pilot uitvoeren.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
De bereikbaarheid van een ziekenhuis is van cruciaal belang. De hele dag is het er een komen en gaan van bezoekers en medewerkers. Vrouwen die op het punt van bevallen staan, oefenen met hun partner vast de snelste route. Hoe gaat een ziekenhuis als het Ikazia in Rotterdam-Zuid dan om met de afsluitingen van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug deze zomer? We spraken hierover met Paulien Zander – van Wamelen, manager facilitair en vervoerscoördinator bij het Ikazia Ziekenhuis.
Wat doe je als bedrijf wanneer er onderhoud wordt gepleegd aan wegen die onmisbaar zijn voor je bedrijfsactiviteiten en/of medewerkers? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Want waar een accountantskantoor zijn werknemers kan vragen om vanuit huis te werken is dat voor een bloembollenteler geen optie. Mobiliteitsmakelaars Henk Kolenbrander en Lennart de Pee denken met de bedrijven mee met bedrijven tijdens de renovaties van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel.
Hoe kun je hybride werken, nu we ons weer mogen verplaatsen, het beste vormgeven? Wat kan wel en wat kan niet? Wat hebben we geleerd tijdens de afgelopen jaren over hybride werken? Want niet iedere werknemer kan thuiswerken. Sinds het uitbreken van corona wordt er totaal anders over thuiswerken gedacht dan voor die tijd. Van het verplicht tijdens werktijd aanwezig zijn, gingen we naar verplicht thuiswerken en tenslotte naar hybride werken. Corona heeft bij de meeste organisaties van thuiswerken een blijver gemaakt

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]