Proef 2017: vijftig deelfietsen in Dordrecht

Proef 2017: vijftig deelfietsen in Dordrecht


Nextbike begint in het najaar van 2017 een proef met deelfietsen in Dordrecht. Tijdens de proef worden vijftig fietsen verdeeld over vijf plekken (P+R Energiehuis, P+R Weeskinderendijk, Station Dordrecht CS, Halte Merwedekade van de Waterbus en bij het Biesboschcentrum) in de stad.

Geregistreerde gebruikers kunnen bij een van die stations met behulp van een mobiele app een fiets huren die bij elk willekeurig station kan worden teruggebracht. Hiermee verschilt het systeem van andere bestaande fietshuur systemen zoals de OV-fiets.

Door het fietsnummer in te voeren of de QR-code te scannen met behulp van de app kan een fiets gehuurd worden. Op de app verschijnt een code die gebruikt wordt om te fiets van het slot te halen en de fiets buiten de stations, bijvoorbeeld tijdens een stop, op slot te zetten. Het bedrag wordt automatisch van de rekening van de gebruiker afgeschreven.

Abonnement
Voor regelmatige gebruikers wordt het mogelijk een abonnement te nemen, waarna de fietsen kosteloos kunnen worden gebruikt voor elk eerste half uur. Een registratie is geldig in alle achttien landen waar Nextbike actief is.

De proef loopt tot december 2018. Met de proef wordt gekeken of deelfietsen een toevoeging zijn op het openbaar vervoer. De gemeente hoopt dat met deze deelfietsen het fietsgebruik in de stad stijgt en de leefbaar- en bereikbaarheid van de stad wordt vergroot. De begindatum van de proef wordt later door Arriva bekendgemaakt.