Veertien startups door in Mobility Lab 2019

Veertien startups door in Mobility Lab 2019


Rotterdam, Noord-Brabant en Den Haag komende maanden testlocatie

 

Rotterdam, 25 maart 2019

 

Deel e-bikes contactloos opladen, een elektrische deelstep, mobiele laadapparatuur voor elektrische auto’s, coöperatief autodelen en sensoren in het wegdek die het verkeer meten, maar ook de temperatuur van het wegdek en of er wel of niet gestrooid is; dit zijn een paar voorbeelden van de startups die in editie drie van Mobility Lab aan de slag gaan. Maar liefst zeventig startups meldden zich aan voor deze derde editie. Hiervan mochten vijfentwintig zich vandaag presenteren. De jury koos uiteindelijk de veertien startups die de komende tijd hun prototype in de praktijk mogen testen. Naast de startups hebben zich ook veertig launching customers gemeld. Doel van het Mobility Lab is ruimte te geven aan nieuwe en innovatieve ideeën die een bijdrage leveren aan een betere bereikbaarheid.

 

De geselecteerde startups

Bird biedt elektrische deelsteps aan op ritbasis. Met de app kun je deze reserveren.

 

Captain.ai faciliteert autonoom varen met de schipper aan wal die monitort.

 

Cargoroo is een elektrische deel-bakfiets.

 

DEEL faciliteert groepen bewoners bij het oprichten van een coöperatie om auto’s te delen.

 

Deel.auto zijn meerdere deelproducten in één systeem, van elektrische scooter tot bestelwagen.

 

Evoltify zorgt voor mobiele laadapparatuur voor de elektrische auto zodat deze niet meer aan een laadpaal gezet hoeft te worden.

 

Fesla zijn deel e-bikes die contactloos opgeladen kunnen worden met een zogenoemde laadtegel.

 

Fimilo is een licht elektrisch voertuig dat over de fietspaden max. 500 kilo kan vervoeren.

 

IM Efficiency heeft een solar systeem voor vrachtwagens ontwikkeld om zo duurzamer vrachtvervoer te bevorderen.

 

JP Motor Cycles is een elektrische motorfiets met de mogelijkheid om 72 liter aan goederen te vervoeren.

 

Light Motion ontwikkelt lantaarnpalen met smart technologie waaronder oplaadpunten voor elektrische auto’s.

 

Mobility Sensing zijn sensoren die het verkeer tellen, de temperatuur van het wegdek meten en meten of het wegdek droog, nat of gestrooid is.

 

Peazy maakt met behulp van data uit parkeermeters, scanauto’s en parkeerapps voorspellingen en simuleert de impact van veranderingen in het beleid.

 

VMC heeft een platform ontwikkeld waarop verschillende vervoermiddelen kunnen worden geboekt, gereserveerd en betaald worden.

 

Jury Mobility Lab

De startups zijn geselecteerd door een deskundige jury, bestaande uit: Marie – Jose van den Boomgaard (Liaison Manager Startups KPN), Marc Glaudemans (directeur Provincie Noord Brabant), Gerard Spanbroek (Managing Director Brabant Startup Fonds), Hans Dreijklufft (Investment Manager Uniiq) en Ben Rutten (programmamanager Smart Mobility TU Eindhoven).

 

Derde editie andere insteek

Deze editie van Mobility Lab heeft een andere insteek. Waar de vorige jaren eerst gezocht werd naar startups met een mobiliteitsoplossing, is nu eerst gekeken naar de uitdagingen. Maar liefst veertig bedrijven en overheden legden concrete challenges op tafel. Voorbeelden van challenges zijn onder andere: methodes om langdurig fietsparkeren te kunnen meten, integreren van laadpunten in de stad en lantaarnladen. Alle challenges zijn te vinden via:https://mobilitylab.nl/voorbeelden-challenges/.  Hier is de werving van startups van start gegaan. Zij konden zich tot en met 28 februari jl. aanmelden.

 

Planning

Alle startups gaan de komendeperiode aan de slag om hun product/dienst te testen in de praktijk en investeerders aan te trekken. Zij worden door SmartwayZ.NL, ZO Slim Bereikbaar, Den Haag en De Verkeersonderneming geholpen bij het leggen van contacten met launching customers en andere relevante organisaties. Het eind event van deze editie staat gepland op 14 november a.s.

 

Website

Meer informatie is te vinden via: www.mobilitylab.nl.

 

Initiatief

Mobility Lab is drie jaar geleden gestart als een initiatief van De Verkeersonderneming. Inmiddels hebben SmartwayZ.NL (zuid Nederland), ZO Slim Bereikbaar (Brabant) en gemeente Den Haag zich aangesloten bij dit initiatief.

 

Over De Verkeersonderneming

In De Verkeersonderneming werken het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam aan het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in en van de groot Rotterdamse regio.

 

___________

Noot voor de redactie:

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Monique Monster, De Verkeersonderneming, 06 – 46 13 50 35.