Productpagina:

Toolbox hybride werken

Hybride werken staat voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken, waarbij een werknemer deels thuiswerkt. De plaats waar je werkt, hangt af van het type werk, het doel van de werkactiviteiten en de afspraken die gemaakt zijn binnen teams of afdelingen. Daarnaast spelen de behoeften en voorkeuren van verschillende werknemers, klanten en partners een rol in de afspraken die je samen maakt.

Veel mensen wisselen thuiswerken en werken op kantoor af. Dit biedt veel voordelen, maar er zijn ook uitdagingen. Daarom ontwikkelde TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toolbox die werkgevers en werknemers helpt om effectiever, gezonder en fijner hybride te werken. In onderstaande acht tools krijg je handvatten en informatie aangereikt om hybride werken te laten slagen.

 

1. Teamgesprek hybride werken: doel en afspraken

Voordat je concrete afspraken maakt binnen je team, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben wat de doelen zijn van je team, welke rol elk teamlid heeft en welke normen en waarden er worden nagestreefd. Daarna kun je met elkaar afspreken waar en wanneer iedereen werkt of kan werken, hoe vaak jullie samenkomen op kantoor en wanneer collega’s bereikbaar zijn. Deze gesprekshandleiding helpt je om samen met je team te bespreken hoe jullie samen invulling geven aan hybride werken.

 

 

2. Samenwerken en verbinding

Hybride werken betekent flexibiliteit: werken op verschillende locaties en tijdstippen. Iedereen maakt hierin eigen keuzes op basis van het teambelang. Het kan zo zijn dat de een graag thuiswerkt, terwijl de ander meer behoefte heeft aan face-to-face contact. Ook kan het zo zijn dat een collega wel flexibel wíl zijn, maar dat niet kan vanwege bepaalde werkzaamheden, privéomstandigheden of het gebrek aan hulpmiddelen. Op deze pagina staan praktische handvatten voor afspraken over samenwerken en verbinding.

 

 

3. Werknemers naar kantoor

Meer werknemers in Nederland zijn hybride werken gaan werken. Dat komt onder andere door de ervaringen met het thuiswerken in de coronapandemie. Kantoren hebben hierdoor nu vaak een andere functie dan voorheen. Medewerkers gaan niet meer standaard naar kantoor, maar plannen vaker aan de hand van de taken die ze die dag moeten doen wat de meest geschikte werkplek daarvoor is. Op deze pagina staan een aantal tips om het werken op kantoor aantrekkelijker te maken.

 

 

4. Effectief hybride vergaderen

Bij hybride vergaderingen zit een deel van de deelnemers bij elkaar in een vergaderzaal, terwijl een ander deel de vergadering bijwoont vanuit huis of vanaf een andere locatie. Er zijn twee verschillende groepen: de fysiekegroep en de online groep. Deze groepen hebben verschillende behoeften. Op deze pagina vind je tips en tricks om effectief hybride te vergaderen.

 

 

5. Gezond hybride werken

Hybride werken is binnen veel (kantoor)organisaties de norm geworden. Werknemers werken op verschillende plekken. Niet alleen thuis en op kantoor, maar ook bij klanten of op andere externe locaties. Vaak gaat het bij thuiswerken en hybride werken om beeldschermwerk. Op deze pagina lees je meer over gezond werken als je hybride werkt en dus regelmatig een andere werkplek hebt.

 

 

6. Tips voor en door leidinggevenden

Leidinggevenden hebben door de toename in thuiswerken minder direct zicht op de werkzaamheden en werktijden van medewerkers, de samenwerking tussen collega’s en hoe medewerkers in hun vel zitten. Dat betekent dat de leidinggevenden vertrouwen moet hebben in zijn of haar medewerkers en dat de medewerkers om moeten kunnen gaan met autonomie. Op deze pagina lees je adviezen voor en door leidinggevenden in een hybride setting.

 

 

7. Handige links en ervaringsverhalen

Hybride werken biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om dit goed in te steken. Op deze pagina vind je handige tips, links en ervaringsverhalen die je kunnen helpen om van hybride werken een succes te maken.

 

 

8. Hybride werken in beeld: onderzoek en cijfers

Op deze pagina lees je meer over de resultaten van het onderzoek dat TNO uitvoerde naar hybride werken in Nederland, voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit onderzoek bestond uit interviews en focusgroepen, een literatuuronderzoek en een dagboekstudie bij 12 Nederlandse organisaties uit verschillende sectoren en van verschillende groottes. Het is uitgevoerd in de periode februari – september 2022.

 

 

10 reisplanners

Er zijn diverse reisplanners op de markt. Welke reisplanner is geschikt voor welk vervoermiddel? Wat zijn de kenmerken, voor- en nadelen van de reisplanners?

Lees meer

Zakelijke E-bike oplossingen

In onze regio zijn er mooie snelfietsroutes en je kan je fiets meenemen op de waterbus. De mogelijkheden om te fietsen zijn groot en daarom onderstaand enkele voorbeelden van zakelijke (e)-bike oplossingen.

Lees meer

Apps die het fietsgebruik onder medewerkers stimuleren

Steeds meer werkgevers proberen het fietsgebruik onder de medewerkers te stimuleren. Vaker de fiets pakken heeft verschillende voordelen zoals een positieve impact op het milieu, de vitaliteit van de medewerker verbetert erdoor en gedegen fietsbeleid zorgt voor goed werkgeverschap. Zeker in de huidige corona tijden is vitaliteit van medewerkers een speerpunt van werkgevers.

Lees meer

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding Toolbox

We zijn sinds 2020 massaal gaan thuiswerken vanwege de coronacrisis. Veel werkgevers hebben in deze periode de vaste reiskostenvergoeding van hun werknemers doorbetaald ondanks dat deze reiskosten niet meer (volledig) worden gemaakt.

Lees meer

Sluit u aan

Met Samen Bereikbaar

Wilt u zich aansluiten? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.

[gravityform id="1" title="false" description="false"]

Afspraken maken

Met Samen Bereikbaar

Wilt u een afspraak inplannen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Of heeft u een vraag aan ons? Klik dan op de onderstaande knop om direct in contact te komen met onze enthousiaste experts. Zij gaan graag met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie.
[gravityform id="1" title="false" description="false"]